სამზარეულოს დაგეგმვისას უმნიშვნელოვანესი დეტალებია მთავარი მზარეულის საჭიროებების, სივრცის ფუნქციონალურობისა და სასურველი ესთეტიკის გააზრება. მნიშვნელოვანი ფაქტორებია ისეთი ფაქტორები, როგორიცაა სამზარეულოს განლაგება, განათება, ტექნიკის განლაგება და შენახვის გადაწყვეტილებები. გარდა ამისა, ოჯახის საჭიროებების გააზრება, იქნება ეს დიდი ოჯახი, კულინარიის მოყვარული თუ ხშირად სტუმრად მყოფი პირები, დაგეხმარებათ საუკეთესო განლაგებისა და მახასიათებლების დადგენაში.
მხადაჭერა
შეთავაზება
1. მომხმარებლის საჭიროებების გააზრება:
ვინ გამოიყენებს სამზარეულოს?
გაითვალისწინეთ მთავარი მზარეული, პოტენციური დამხმარეები (ბავშვები, პერსონალი) და გამოყენების სიხშირე.
როგორ იქნება გამოყენებული სამზარეულო?
იქნება ეს სოციალური სივრცე, პატარა ფუნქციური ზონა თუ ორივეს კომბინაცია?
სპეციფიკური საჭიროებები:
გაითვალისწინეთ შეზღუდული შესაძლებლობის მქონე პირთათვის ხელმისაწვდომობა, დიეტური შეზღუდვები ან კულტურული პრეფერენციები.
2. სამზარეულოს განლაგება:
სივრცის დაგეგმარება: განსაზღვრეთ სივრცის ზომა და ფორმა და როგორ გამოიყენოთ ის საუკეთესოდ.
სამუშაო ზონები: მოაწყვეთ სამზარეულო ფუნქციურ ზონებად საჭმლის მომზადების, დასუფთავებისა და შენახვისთვის.
სამუშაო სამკუთხედი: ეფექტური სამუშაო პროცესის უზრუნველსაყოფად გაითვალისწინეთ მანძილი ნიჟარას, ღუმელსა და მაცივარს შორის.
ღია და დახურული სამზარეულო: გადაწყვიტეთ, სამზარეულო ღია უნდა იყოს სხვა საცხოვრებელი ადგილებისთვის თუ დახურული.
საკუჭნაო და საცავი: დაგეგმეთ საკვების, მცირე ზომის ტექნიკის და სხვა ნივთების ადეკვატური საცავი.
3. ესთეტიკა და დიზაინი:
განათება: აირჩიეთ შესაბამისი ბუნებრივი და ხელოვნური განათება სხვადასხვა ზონებისთვის.
მასალები: შეარჩიეთ გამძლე და ესთეტიურად სასიამოვნო მასალები სამზარეულოს დახლებისთვის, იატაკისა და ფილების დასაფენად.
კარადები და ჩამოსხმა: გაითვალისწინეთ კარადებისა და ჩამოსხმის გავლენა ფანჯრების მოწყობასა და საერთო დიზაინზე.
4. ფუნქციონალურობა,
ტექნიკა:
აირჩიეთ ტექნიკა, რომელიც შეესაბამება თქვენს საჭიროებებს და მომზადების სტილს.
სამუშაო ზედაპირები: დაგეგმეთ საკმარისი ადგილი სამზარეულოს მაგიდაზე და გაითვალისწინეთ ნიჟარების და ჭურჭლის სარეცხი მანქანების განლაგება.
სათავსო გადაწყვეტილებები: დაგეგმეთ ეფექტური შენახვისა და ორგანიზების მიზნით, მათ შორის უჯრები, თაროები და საკუჭნაოს თაროები.
ელექტროობა და ვენტილაცია: უზრუნველყავით სამზარეულოს ტექნიკის სათანადო ელექტროგადამცემი ხაზები და ვენტილაცია.
გათბობა: განიხილეთ გათბობის ვარიანტები, როგორიცაა რადიატორები ან იატაკქვეშა გათბობა.